15 januari 2008

Hels måne - en början

Det är halvmåne - Hels måne - en sida ljus, en sida mörk. Precis så balanserat som magi ska vara. Uppbyggande och nedbrytande, från den magiska världen till den var dagliga världen. Och tvärtom.
Ingen balans, ingen häxkonst.
Det är också Skadis och Isens tid. Ett perfekt tillfälle att låta saker komma samman, gå långsamt och värka fram. Frustrerande för många i en jäktad era. Men det är deras förlust. Den som inte har makt över sin tid har inte makt över sitt liv. För den som ändå lider av kyla och mörker är Eld och Vatten bästa element allierade. Tända ljus i massor och varmt vatten i badkaret, med blad och dofter från sommaren. Det lättar, jag lovar.

Jag hade tänkt skriva något om Häxkonst och Cirklar denna vecka.
Det är så självklart att häxor arbetar i cirkeln, egalitärt gentemot både arbetskamrater och krafter. En häxa ser aldrig upp till någon (och helst inte ner heller), men hon ser gärna på, och ibland igenom. I cirklen kan hon hålla kraften och använda efter egen vilja.
Men det finns en annan aspekt av Cirklar. Det är de tillfälliga samarbeten som krävs idag för att föra viktiga frågor framåt. Miljöorganisationer, feministiskt arbete, rättvisefrågor och biståndsfrågor, bland annat. Man behöver inte tycka lika i allt för att stödja vissa frågor tillsammans. Jag tror stenhårt på organisationer som arbetar för göra världen till en vackrare och mer levnadsvänlig plats. Den som inte tycker att "någon gör något", bör ta en titt på alla fantastiska organsiationer och nätverk med deltagare som år efter år oförtrutet arbetar vidare. Eller högst tillfälliga cirklar där massor av människor skriver på listor för att tala om för politiker vad de tycker.
Har detta med häxkonst att göra? Absolut. En häxa utan engagemang är som ett ljus utan veke. En häxa utan vilja att förändra det som är fel är som ett land utan rovdjur - tamt och tandlöst.
Nedan står två absoluta favoritcirklar. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något, och många tillsammans kan åstakomma riktigt, riktigt stora ting.

Naturskyddsföreningen
http://www.snf.se/

Svenska Rovdjurs föreningen
http://www.rovdjur.se/index.html

Väl mött, jag återkommer vid Fullmåne

1 kommentar:

Anonym sa...

Hejsan din lilla råtta