19 januari 2012

Tolkningsföreträdets ABC

Veckans begrepp - TOLKNINGSFÖRETRÄDE

Vad är ett tolkningsföreträde?

Att ingå i och utgå från en grupp som förutsätter att deras tolkning av omvärlden är korrekt och därmed inte bryr sig om att ta reda på vilken verklighet en annan individ utgår från. Ofta till följd att man tar sig rätten att tillrättavisa andra utan att ens förstå den andres utgångspunkt. Människor som utövar tolkningsföreträde tenderar att utgå från en ganska så enkel världsbild, men är helt omedvetna om detta då deras position gör att de sällan måste utmana sin egen världsbild till följd att det på allvar tror att det är den enda rätta. Människor som avviker från deras åsikter tolkas därmed ofta som att de gör det därför att de inte förstår bättre - när det många gånger är precis tvärtom. Att det är uttolkaren som inte har en vid syn nog att förstå att andra tolkningar är möjliga.

Människor med självpåtaget tolkningsföreträde är ofta män, vita, heterosexuella och tror på tvåsamhet och kärnfamilj. Men det går också bra att tillhöra bara några av dessa kategoriseringar. Ofta idealiserar eller identifierar man sig med dom andra kategoriseringarna, även om man själv i praktiken inte tillhör dem.

Tolkningsföreträde är alltid sammankopplat med makt. Alla människor som uppnår en situation där de har någon form av inflytande över andra bör se upp med sin egocentriska utgångspunkt.

Den enda antidot jag känner till mot tolkningsföreträde är ökad medvetenhet. Medvetenhet om samhällets historiska och nutida maktpositioner. Det mest knepiga med tolkningsföreträden är att dess företrädare ofta hänvisar till företeelser som "naturliga" och kanske till och med "naturgivna", när de egentligen bara är en produkt av historiska och nutida högst mänskliga maktsystem.

Det är åtminstonde min tolkning ... företrädesvis :)

2 kommentarer:

Linda sa...

Väl talat kära syster. Uppvuxen i en sekt vet jag precis vad du menar. Tack och lov har livet hjälpt mig att ta avstånd från de som värst sökte att bestämma över mina tankar men ledsamt nog finns dessa personer, som tar sig rätten, överallt. Även i "fritänkande" kretsar.
(blåöga)

Sofia sa...

Ibland måste det sägas - igen och igen.