30 januari 2012

Vagnsrunan - en förklaring


Vem som helst som lärt sig en konstart någorlunda väl, må det vara bågskytte, yoga, fotboll eller att snida knivskaft, vet att det finns koncentration och koncentration. Dels den där viljestyrda med vita knogar, dels den där som ligger på ett djupare plan, den som blir större ju djupare vi andas. Det är den sistnämnda vi behöver komma åt när vi har med Vagnsrunan att göra.

Vagnsrunan handlar om att resa. Om runan reflekterar vårt liv i sin helhet är vi på en plats där vi rör oss framåt vad vi än gör. Saker är i rullning och allt vi behöver göra är att hålla balansen. Samtidigt är det naturligtvis så, att håller vi inte balansen eller drar illa i tömmarna så kör vi i diket. Det finns en paradox i Vagnsrunan som kanske bäst illustreras av Sunna väg över himlen. Vagnsrunan visar dels på en förprogrammerad ordning, allt på sin plats och i sin rörelse, dels på äventyret när vi accepterar vår individuella plats i denna ordning. Sunna kör solvagnen över himlen vilket är hennes uppgift och vi får ljus och växt därmed. Men hon måste köra väl och fokuserat, annars slukas solen av ulven innan det är tid för det. Men när den tiden kommer spelar det ingen roll hur hårt hon driver hästarna, solen kommer att slukas oberoende.

Vagnsrunan handlar såklart om fysiska resor, från utflykter till jorden runt resor. Traditionellt brukar man råda den som får denna runa i en läggning att kolla över sina fordon så att allt står rätt till. Det finns en viss komik i att den sista fungerande bromsen på min cykel frös sönder inte långt efter att jag dragit Vagnsrunan som årsruna. Jag tänkte på detta med ett snett leende när jag - mycket långsamt - helt bromslös cyklade hemåt.

Till detta ska tilläggas astrala resor och drömresor. Från våra dagdrömmar till djupaste transresorna gör vårt sinne utflykter för att hämta kraft, kunskap och inspiration. Vagnsrunan kan hjälpa oss att ta oss fram säkert och tryggt. Men i och med att vi förflyttar vårt medvetna förflyttar vi också energi. Vart vi än tar oss fram lämnar vi energispår. Vagnsrunan kan därmed också hjälpa oss rikta och göra medvetna omförflyttningar av energi och kraft.

Vagnsrunan råder oss att hitta den djupa koncentrationen och rida på vågorna, för vågorna är stora och jämna bara vi känner in dem. Andas djupt och kasta dig ut. Om du är närvarande finns här förmåga att använda energin omkring dig till din absoluta fördel. Och som det stod på ett födelsedagskort jag fick för flera år sedan: 'Livet är ett äventyr' och som det säkert står på ett vykort någonstans i världen: 'Just enjoy the ride'.

Inga kommentarer: