29 juni 2012

Nödrunan - en förklaring

Vissa saker måste en människa gå igenom. Alla föds till jorden genom en trång, mänsklig port; tvingas ut från tempererad symbios till egna andetag. Alla måste dö en gång; lämna kroppen vi känner så väl för något annat som vi inte vet. Det är skrämmande men nödvändigt. Nödrunan handlar om att möta ödet sådant det är, om nöd och nödvändighet. Runan är starkt sammanbunden med Nornorna. Det tre nornorna sitter vid Yggdrasils rot, skådar i Urds brunn och ristar runor. En vet allt som varit, en vad som är i vardande, en vad som är nödvändigt. De är med oss vid födsel och död liksom alla transformationer och alla vägskäl däremellan.

Ödet är ödet och även de största av gudar måste böja sig för ödesgudinnorna. Och ändå. Ändå kan även den minsta själ rista en runa och ändra sitt öde. Om hjärtat sitter på rätt ställe och om vi ser och förstår tillräckligt mycket. Om vi kan skåda djupt och förstå vad som krävs. Det är Nödrunans paradox. Ofta måste vi sitta fast rejält i nätet och stirra och stirra på en situation tills trådarnas konstellationer plötsligt uppenbarar sig. I samma ögonblick släpper de taget. Det är Nödrunans energi komprimerad.

Nödrunan hjälper oss att se vilka vävar som är sanna och vilka som är falska. Samhällets indoktrinering är mäktig - när byns sociala kontroll försvann tog sig reklam, vinstintressen och privilegierad gruppers särintressen en stor roll i att skapa världsbilder som gynnar dem. Men vi väver tillsammans också sunda vävar, fyllda med trygghet, kärlek och hopp. Vävar där vi fungerar i balans med Naturen - vår egen och allt annat. Vi kan också väva sådant som är originellt och fullt av frisk luft. Om vi har modet som krävs.

Rita nödrunan i mitten på alla dina amuletter - den binder allt samman. Skåda i stjärnorna - se vidare, längre, högre och djupare. Stirra i Urds brunn tills du förstår. Att allt är vad det är, men Nornorna ser längre och vet mer. Att allt också kan förändras. Och nödvändigheten till trots är valen många och friheten storslagen.

Jag placerar runan inne i ryggkotorna - där nervtrådarna går och stjärnorna bor -. I vilken ryggkota beror på vilken nivå du vill agera från. För detta är en av Nornornas starkaste råd: världen är vad den är, men du upplever den på helt olika sätt - du är i helt olika världar - beroende på din egen utgångspunkt. Utifrån den plats du agerar kommer du sedan också att förändra världen, och ödet, för dig själv och kanske andra.

(foto - Onsvalakällan i Skåne, vita prickar är än så länge okända varelser för fotografen)

Inga kommentarer: