6 februari 2008

Svartmånar och Morgonböner

Svartmåne: slänga, bränna, ge bort, göra sig av med. Rensa en av pappershögarna på skrivbordet, gå igenom den där lådan och kasta det som är trasigt eller ta en kasse kläder till Myrorna. Det är också en utmärkt tid att laga trasiga plagg, lappa, stoppa hål i strumporna. Nål och tråd är heliga verktyg om de används rätt.
Jag fick en förfrågan om jag kan dela med mig av min morgonbön. Och visst kan jag det. Dessutom vill jag inte säga nej till Wynja, som betyder glädje och inte ska förnekas.
Morgonbönen är en av de få dagliga ceremonier jag inte hoppar över. Det krävs disciplin för att få ut något av ett magiskt liv, men det får inte bli alltför inrutat och stelt. Men morgonbönen tror jag på för det sätter så att säga tonen för dagen. Oberoende om jag ska till brödfödejobb eller göra trumresor hela dagen ger ett samtal med krafterna något att ta med sig. Vilka böner eller sånger det rör sig om har varierat över tid. För tre-fyra år sedan sjöng jag en lånad sång om Solens resa över himlen och ner i Underjorden. Det var en djupt transformatorisk sång som passade mig under en ganska så besvärlig period. Sen blev morgonsceremonin en hälsning till alla krafter jag arbetade med. För inte så länge sedan kände jag behov av mod och uppmuntran då jag var ifärd med att börja visa upp texter och åsikter för fler än skrivbordslådan. Då kom följande bön till mig som har följt mig sen dess.

Varje chakra lyser klart,
ryggen är stark och rak.
Saga berättar, Hel vet
Audhumblas mjölk strömmar ned.
Freja - lev i min kärlek,
Skadi - värna min frihet,
Och Oden du gamle, du gamle från Öst,
runorna du sände vilar tryggt i mitt bröst.
Så ska jag möta världen
jag har allt jag behöver för färden.



2 kommentarer:

Anonym sa...

Tack :) Vilken härlig bön!

Glöm inte att vila lite kring svartmånen oxå. I Ljus & Mörker//Wynja

Anonym sa...

Du har så rätt. Nu tar jag paus en stund från både det ena och det andra :)
Sofia