5 januari 2009

Haren - Odödlighetens Måndjur och Häxors Följeslagare

Haren kopplas i olika kulturer samman med magi, månen, långt liv och odödlighet. Som fertitlitetssymbol finns också starka band till Våren och nytt liv. Påskharen sägs ha varit en fågel som förvandlades av Gudinnan Eostra. Som tack valde haren att lägga ägg vid Hennes festival i April.
I Norden är Haren en av Frejas djur. Men djuret är också en följeslagare till Holda och sägs följa henne bärandes på facklor.
Inom folktron i gamla Europa fanns en rädsla för harar som sades vara hamnskiftande häxor. Haren sågs också som en symbol för svart magi.
Som Kraftdjur eller Drömdjur kan Haren hjälpa sin människa med att vara företagsam och kvicktänkt. Klassiskt associerad till Våren passar haren som symbol för nytt liv och ungdom. Hon har också djupa kunskaper om transformation, långt liv och mysteriet bakom odödlighet.


(the White Rabbit av Anne-Julie Aubry)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej, jag hittade just din sida och den är precis i min smak. Jag var på en trevlig föreläsning igår på Atelje Ciresia i Stockholm.Den handlade om de olika gudinnearketyperna som finns i oss. / Ewa

Sofia sa...

Hej Ewa! Vad roligt att du tittar in. Ja, gudinnearketyper är "man" ju uppenbarligen såld på ;)

S