1 februari 2008

Imbolc/Disablot

Det keltiska Imbolc och det nordiska Disablot var länge för mig helt okända fenomen. Nu har årscykeln ruckats i det medvetna och högtiden har tillsammans med Samhain blivit den viktigaste. Det beror på att jag lägger löften som kommer att påverka mitt liv ett helt år framöver. Jag frågar också en Gudinna om hon vill gå med mig under året och det påverkar energierna fundamentalt. Men det är också något mer i denna högtid, som inte låter sig förklaras, men som känns i luften och marken. En renhet, ett löfte, poesi och helande. Kvinnliga andeväsen börjar röra sig i vattnet, i flamman och i träden och viskar - snart, snart, snart.
Jag ska beskriva en reviderad version av en ceremoni jag lärde mig av en mäktig kvinna för sex -sju år sedan som jag firat sedan dess. Det är ett förslag på firande men alla gör på det sätt som passar dem bäst, vilket är självklart. Den är skriven för kvinnor, men kan med några enkla ändringar användas även av män. Ceremonin går bra att göra själv, eller tillsammans med andra. Det går bra att göra hela inkallningsceremonin, eller bara dra en enkel cirkel och andas djupt för fokusering. Jag skulle rekommendera att man har koll på väderstrecken, för det finns en poäng i att ställa sig mot det väderstreck som den "valda" Gudinnan kan tänkas komma ifrån.
Förberedelser: Passande färg är blå, elementen eld och vatten, utsmyckning klara kristaller och prismor samt vita och blå ljus. En skål med vatten kommer att behövas, gärna i något naturligt material. Ställ ett eller flera ljus i vattnet som är högt/höga nog att brinna, alternativt flytljus. Häll några droppar olja i vattnet, gärna med doft, frankincence eller cypress doftar superbt.
Ceremonin: Gör alla förberedelser med ceremonikläder och utsmyckning efter tycke. Kalla in eller dra en enkel cirkel. Fokusera. Tänd ljuset/ljusen i skålen, känn flamman i din egen bröstkorg. Ta en droppe av vatten och olja på fingrarna, rör vid pannan och säg:
- Jag är xx, dotter till xx och dotterdotter till xx. Jag initierar mig själv som Häxa och väljer att följa Gudinnans väg.
Ta en droppe av vatten och olja, smörj på fötterna och säg:
- Jag går i Gudinnans fotspår.
Ta en droppe, smörj in händerna och säger:
- Jag arbetar med Gudinnans händer.
Avge nu dina löften för året. Berätta hur du ska arbeta med Gudinnekraften, för dig själv och för andra. Skriv ner löftena senare så du kan se hur bra det har gått.
Tacka förra årets Gudinna på lämpligt sätt och släpp Henne. Vänd dig mot det väderstreck där du tycker att din Gudinna hör hemma. Be Henne högt och tydligt att komma till dig. Lova mänsklig energi och existens i utbyte mot kunskap och arketypisk energi. Känn om Hon kommer och ta emot henne. Om Hon vägrar dig, var inte ledsen. Det var inte dags för det. Be Gudinnan om råd och välj på nytt.
Meditera gärna en stund och låt Henne sätta sig i ditt system. Sjung med Henne. Dansa med Henne. Avsluta efter tycke.

kan man göra. Man kan också göra på tusen andra sätt.
Allt gott och en riktigt härlig högtid.

1 kommentar:

Anonym sa...

verkligen intressant =)
det verkar vara svårt att hitta info om de gamla nordiska högtiderna skulle vara roligt om du kunde skriva något om alla det jag hittat handlade bara om de keltiska. mvh/anna