30 januari 2008

Blå tid och Integrering

Månen avtar och om sex dagar är Hon svart. Samtidigt ökar ljuset med årscykeln och även om det är grått i större delen av landet sedan länge nu känns löften om det ljusa halvåret. Med Månen kan vi minska på det vi inte vill ha, för att förgöra det vid Svartmåne. Med årscykeln kan vi bygga upp det vi vill åstakomma. Det börjar bli dags att förbereda sig inför Imbolc/Disablot. Vilka planer vill vi hänge oss åt? Vilka cirklar ska vi bygga? Vad ska vi offra av oss själva? Vilken Gudinna ska vi fråga om sällskap på vägen?
Månen avtar och dagarna blir ljusare. Allt är cykler, allt är föränderligt.
Jag tänkte skriva några ord om Häxkonst och Integrering. Det är 10-12 år sedan jag började arbeta med häxkonsten på ett medvetet och systematiskt sätt. Sen dess har jag varit med i mängder med ceremonier, sett samarbetscirklar skapas och upplösas, lärt känna hedniska kamrater som kommer att bli livslånga, lärt mig nya tekniker, gjort oräkneliga trumresor, visualiseringar, masker, gudinnesmycken, sånger, runor, mm. Ändå är det på den senaste tiden som de stora utmaningarna är på gång. Det är nu jag försöker integrera häxkonsten till vardagslivet, magin till det profana, det gamla livet till det nya livet.
Det finns en grupp hedningar som lever ett liv ganska så avskilt från resten av samhället. De har placerat sig i en stuga i skogen och blivit självförsörjande intill björksavsmjödet. Det finns också dom som lever på att lära ut hedniska riter eller shamanska tekninker och som därmed arbetar dagligen med magin. Detta är gott och väl, men de flesta hedningar lever inte så. För oss är varje dag ett balanserande. Och idag ser jag det som den verkliga skolan, som det största testet om mina kunskaper håller nämare granskning.
Det handlar om små saker: att placera ett altare på arbetsplatsen, att veta väderstrecken vart man än befinner sig (kompass i fickan), att bära ceremoniklänningen på julafton med familjen, att sjunga morgonbönen även om man sovit borta osv.
Det handlar om stora saker: att omorganisera Tiden att ge mer plats till det djupt andligt och mindre plats till det platta, bland mycket annat.
Den här bloggen kommer att handla mycket om denna integrering. Och på lördag kommer det att vara ett av mina löften till Gudinnan - Att Integrera magin i Var Dag.

Cirkel: Vanasamfundet Moder Jord
ett registrerat samfund som utgår från ekologi, balans och Gudinnan som skapare
www.moderjord.org

3 kommentarer:

Skogsgubben sa...

Kul att hitta denna blogg. Intressant läsning. Kommer att kika in regelbundet här.

wynja sa...

Blir nyfiken på Din morgonbön! Vill du dela med dig? Ljus o Mörker//Wynja

Sofia sa...

Skogsgubben:
Kul att ha dig här!

Wynja:
okidoki. hade faktiskt tänkt på saken men du avgör det hela. ska snart skriva lite om imbolc och klämmer in morgonbön runt svartmåne nästa vecka.

Allt gott
Sofia