14 april 2008

Skapande och Tiden - fokus

Tid för skapande är inte bara styrt av almanackan och klockan. Det handlar också om vad vi lägger vårt fokus på. Vad som upptar våra tankar, våra funderingar, och vår koncentration. Det vill säga, vad som upptar en stor del av vår tid vare sig vi reflekterar över det eller inte. Allting omkring oss kan vi så klart inte styra. Men vissa saker har vi makt över. Som media exempelvis. Tv:n kanske står och går och radion åker på så fort det blir tyst. Om så är fallet tar vi in ett städigt flöde av nyheter, idéer, och intryck. Vi registrear och reagerar, mer eller mindre medvetet. Den tiden kan vi lika gärna lägga på något vi bryr oss om. Något vi väljer. Som vårt skapande till exempel. För man behöver inte praktiskt skapa för att påbörja och ge näring åt skapandeprocessen.
Jag har satt mediaförbud på mig själv sen en vecka tillbaka, vilket jag gör med jämna mellanrum. Ingen tv eller radio, vare sig hemma eller på jobbet. Detta förbud kommer att fortsätta en bra stund framåt. Musik går bra och jag kommer på mig själv med att jag lyssnar bättre nu när jag väljer mellan musiken och tystnaden. Och i tystnaden dyker märkliga tankar upp, som gjorda för att bygga vidare på, som gjorda för att bygga berättelser, eller ta inspiration ifrån.
Det finns dom som menar att den som inte lyssar på nyheter och följer med i samhällsdebatten är ointresserad av sin omgivning, kanske till och med en dålig medborgare. Det är inte sant. Ens intresse för samhället mäts inte i hur många gånger om dagen man lyssnar på ekot. Det mäts i helt andra saker. Den som är orolig för att hamna utanför nutidsdebatten kan gå till biblioteket och plöja samhällsmagasin med jämna mellanrum Det brukar jag göra, och jag får så mycket mer mattnyttig information än vad som ryms i debattkåta dags - och kvälls tidiningar. Tills nästa bibliotekspromenad ska jag fortsätta att släppa in mer och mer rymd för mitt skapande, och mindre och mindre utrymme för journalisers, debattörers, reklammakares och regissörers framentariska bilder av verkligheten.
Om en knapp vecka är det fullmåne. Från Månens dag, till Solens dag växer Hon och magin gör det också. Varje dag lägger jag in en önskan om mer rymd, mer plats, mer utrymme till skapandet. Samtidigt bränner jag svarta ljus som bidrar till att ta bort distraktionerna. Om vädret tillåter går jag till havet på söndag och firar. Firar att det är fullmåne, firar att livet är fyllt med rymd att skapa och att jag kan lägga fokus på det jag väljer.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Så sant & riktigt! Det är nog därför jag själv, varje morgon, stannar till och sitter vid sjön. Det enda man hör är skogens ljud - och ur den melodin föds sånger & sagor...

Sofia sa...

;) o tack för att du tittade in o sa hej!

kram Sofia