15 augusti 2009

Ormen och Kvinnan

Kvinnan och Ormen går långt tillbaka. Gudinnor världen över har åtföljts av ormar i alla tider. Det är som om ormen är en del av det kvinnliga, en del av det mänskliga. Kanske är det en djupt rotad bild av vårt DNA som slingrar sig runt, runt; kanske är ormen en påminnelse om vår närhet till Nerthus, jordemodern; kanske är det ormens synbara odödlighet som lockar. Den ömsar och ömsar, förändras men dör inte. Precis som Gudinnan, precis som kvinnan genom sina åldrar, precis som människan som återföds om och om igen.
Gudinnor som associeras med ormar är bland andra Isis, Hecate, Persephone, Athena, Gaea, Kadi, Kadru, Kali, Ninhursag, Brigit, Coatlicue och Coyolxauhqi. Vi ska inte heller glömma Hera och hennes livgivande äppelträd som vaktades av en orm, eller statyetterna från Knossos av prästinnor med ormar i var hand. Dessa statyetter påminner mycket om den Gotländska ormkvinnan eller ormgudinnan. En bild som till min fröjd numer kan hittas intatuerad på många kvinnors kroppar. Sannerligen ett återtagande av ormens kraftfulla närhet till det kvinnliga. Personligen har jag tatuerat in en orm på underarmen som slingrar sig fram mot handen. Det är den enklaste av designs, men jag får ständigt kommentarer om den, liksom jag kommit på människor att nästan hypnotiserat stirra på tatueringen. Jag tror att det beror på att ormen och kvinnan, ormtatuering och prästinna, slår an en urgammal sträng i dessa personers inre.
Ormen står för livs och dödsrytmen, odödlighet och evighet, kreativ energi, visdom, förvandling och initiering. En initiering som handlar om att möta sina rädslor och transformera dem.
Flertalet ormar är giftiga. Den ormbitne som överlever kan genomgå samma form av omilda andliga initiering som den träffad av blixten. Giftet liksom blixtens energi tros aktivera vilande potential och ge den drabbade extraordinära förmågor. Ormen hör nära samman med blixt, regn, vatten och stjärnor.
(vissa fakta hämtade från D.J.Conways Animal magick)

2 kommentarer:

Anna sa...

Ah! Intressant! Har i flera veckor "snubblat" över kopparormar, iochförsig en ödla, men ack så ormlik :) Kan man få se din tattuering? *nyfiken*

I Ljus//Wynja

Sofia sa...

Det finns så mkt man "snubblar" över, eller hur ...

har ingen bild på tatuering just nu, men fixar det när andan faller på ;)

S