31 augusti 2013

Ingrunan - en förklaring

De gamla fertilitetsgudarna ger oss manna och njuting. Ing o Frej trampar fram med sviktande klövar på hård jord som mjuk mossa, och sprider guldgul livskraft vart de går. Ingrunan handlar om sensuell och sexuell energi i dess vidaste bemärkelse. Den som väcker livslust och gör så det spritter i kroppen.

Ingrunan är som skapt av honung, nektar och bärnsten, nära sammanslingrat med surrande bin, ståndare, pistiller, kärlek och sex. Det är själva njutningen som är huvudfåran, manifesterad i en mångfald former där gränserna mellan varelser upplöses, precis som biet flyger från blomma till blomma med mångfald av färger och former, är vi del av den mångsexuella jorden och väljer vilka fält av liv vi möter och delar liv med. Runan ber oss vara del av mångfalden och av alla de möjligheter den ger oss, att inte missunna oss något på grund av gamla trånga ramar. Fertilitetsgudarna är inte pryda.

Ingrunan ses ibland som fröet. Men också som ingången. Den är både hopsamling och öppning. En stunds vibrerande vila i fullödighet. Sammandragningen innan explosionen. Den brukar därför ses som både avslut och början, i begreppens mest postitiva bemärkelse. Det finns all anledning att känna sig nöjd och bara vara en stund när denna runa dyker upp.

Med denna runa är det alltid vår. Här finns lust och kreativitet, med stora möjligheter att pollinera det vi vill ska växa.

Jag placerar Ingrunan i de erogena zonerna. Upp till var och en var de anser sig ha sina. Detta kan också variera med tiden, vilket är som det ska vara. Inför livslusten bör vi vara öppensinnade och känna efter vad som behövs.

Inga kommentarer: