22 december 2008

Björnen - Shamaners Lärare


I Finland, Sibirien och Japan anses björnen vara ett heligt djur och shamaners lärare. Eftersom björnen går i idé och drar sig undan från världen för att återkomma till våren; symboliserar hon regeneration, livs och dödscykler samt pånyttfödelse.

För moderna människor allmänt och kvinnor i synnerhet är denna koppling mellan gammal visdom och förmågan att dra sig undan oerhört viktig. Kvinnor – särskilt om dom har barn – kan finna det svårt att hitta tiden att lära sig magi och gammal kunskap. Men utan egen tid blir kunskapen ytlig och kan inte djupna till visdom. Möjligheter finns i cyklerna; barn är brillianta lärare, om man tillåter sig följa i deras rytmer. Samtidigt finns det gott om kvinnor som tyvärr kan behöva påminnas om att det är en sak att lägga sina egna behov åt sidan en tid för småbarn, och en helt annan sak att göra det för tjugoåriga avkommor och fullt kapabla, vuxna män.

I norden var björnen associerad med Tor och Oden. Odens bärsärkar var dock övertagna från Frejas krigare och Frejakult. Bärsärk betyder Björnsärk; det vill säga att ta på sig björnens stryka och stridsvilja. Men Björnen i norden associerades också med kvinnliga väsen som bar på månen och vattnets energier.

Som Kraftdjur och Drömdjur bidrar björnen med styrka, tålamod och uthållighet. De är starka beskyddare och attackerar vid hot. Björnen kan hjälpa sin människa att hitta lugn och balans, liksom platser att vila och ta emot meddelanden. Vidare kan björnen lära ut visdom som kommer ur kontakt med cyklerna och Drömvärlden: transformation genom att gå in i grottan och återfödas: kontakt med vattnet och månen.


2 kommentarer:

Anonym sa...

Oh Sofia, du skriver så bedårande vackert. Varje mening är en njutning. Jag har just skummat igenom dina Gudinnetexter men ska återvända så fort jag får möjlighet. Jag blir inspirerad av din rensning....

Kram och Yulefrid
Willenda

Anonym sa...

Så sant så sant!