19 april 2010

Frida och andra androgyner


Såg filmen Frida häromdagen. Kahlo själv storslaget spelad av Salma Hayek. Fridas passion, kärlek och smärta - speglad i hennes blodfyllda tavlor - kan få vilken levande kvinna som helst att utbrista,
- Precis så är det, så känns det.
För oss hedningar är också hennes förankring i sin kultur, liksom hennes symbiotiska förhållande med Moder jord renodlad igenkänning. Men för mig var det ändå hennes androgyna sida som tilltalade mig mest.
Vissa ser androgynen som en asexuell och könlös varelse. Ingenting kan vara mer fel om du frågar mig. Detta är vad jag tycker mest om med den Frida som porträtteras i filmen. En dag klär hon sig i kostym och är osentimental inför sin konst. En annan dag klär hon sig i superfeminina klänningar och pryder håret med blommor - är helhjärtat kropp och känslor. Hon är bisexuell och förför kvinnor och män till höger och vänster. Samtidigt är hon involverad i ett djupt, tidvis slitsamt, heterosexuellt äktenskap. Frida Kahlo lever ut sina olika sidor utan att de skaver mot varandra. Därför är hon vare sig eller, utan både och. Det är detta både och som skapar androgynen och i sin tur gör ett tredje eller fjärde kön.
Jag tror inte på dualismen. Av alla återkommande drag i nyhedendomen är det tudelningen jag har svårast för. Denna tröttsamma indelning mellan kvinnligt och manligt, ljust och mörkt, ovan och nedan förenklar världen och lämnar alla spännande alternativ utanför eller i en styvmoderlig mellanposition.
Dualismen är nära släkt med monoteismen. Det är därför så förvånande att så många paganer väljer att reproducera denna världsbild.
Jag är inte monoteist eller dualist. Jag tror inte på en guds särställning och inte heller att det heliga paret är heligare än någon annan kärlekskonstellation. Jag tror inte på äktenskapets särställning, eller att en mamma och pappa är bättre föräldrar än mappor, pammor och mångor.
Jag tror på - och inser naturligtvis dubbelbetydelsen i detta - regnbågen. Bifrost som för oss från en värld till en annan. Vi kommer alla ur samma livmoder, vi är samma och olika. Ur mörkret kommer ljuset, från ljuset bryts många färger: röd, gul, orange, grön, blå, lila, androgyn, kvinna, hermafrodit, man, transsexuell, heterosexuell, homosexuell, bisexuell, monogami, polyamori, massor av amore. Jag tror att universum består av multipla dimensioner - fulla av sätt att vara som vi inte ens kan föreställa oss. Jag tror på mångfalden - på riktigt, inte som en tillfällig krydda för att smaksätta den etablerade normaliteten. Jag tror på Frida Kahlo.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Åh, åh, ÅHHH!!! Vad jag älskar ditt inlägg. Av många anledningar. Jag älskar Frida Kahlo, hon är en stor förebild för mig, både konstnärligt och som person rakt upp och ner. Passionen, lidelsen - fantastiskt bra återgett av Hayek.

Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om det här men det ska jag inte.

För mig är regnbågen en viktig symbol, den genomsyrar allt jag tror på. Jag tror inte på svart eller vitt, jag tror på färg och nyans. Mönster. Jag tror på manligt och kvinnligt, ljus och mörker men har aldrig tänkt på det som antingen eller, snarare som både och. Och jag tror både och är närvarande tillsammans. Jag tror inte på exkluderande utan inkluderande. Jag tror inte på monoteism eller ett heligt par. Jag håller med dig, jag har svårt att se att det på 2000-talet fortfarande är starkt, speciellt inom nyhedendom. Ett par kan givetvis vara två män eller två kvinnor såväl som man och kvinna men varför ska det sluta där? Du uttrycker det så bra själv: " Jag tror att universum består av multipla dimensioner - fulla av sätt att vara som vi inte ens kan föreställa oss. Jag tror på mångfalden - på riktigt, inte som en tillfällig krydda för att smaksätta den etablerade normaliteten."

Jag har inte förr reflekterat över det men jag är kanske själv androgyn, när jag tänker efter. Jag "råkar" bara vara heterosexuell i ett heterosexuellt förhållande. Om jag vore man skulle jag inte kissa (som så många säger), jag skulle dragga. Klä ut mig till kvinna och showa, ökenscenen med Abba ur Priscilla - öknens drottning - DET är i min linje, hela köret. Nu kommer jag helt bort från ämnet...

Appropå andra androgyner i samma kaliber som Frida Kahlo... Patti Smith...David Bowie...

Snälla skriv mer!!!

/Rosenklo-Carro

Sofia sa...

Så roligt det är när man känner sig passionerad inför ngt och det faktiskt ger något till ngn annan :) Blir glad. Får också en släng av inspiration om ett tema - spåna vidare. Som du säger David Bowie och Patti Smith (två stora favoriter) och så många fler. Låt oss tillsammans införa mer regnbåge i hednavärlden. Jag litar på att du hakar på så fort du känner dig redo och hittar orden

kram
Fia

Ingrid sa...

Festligt tyckte jag det var. Utan någon som helst kännedom om Frida så läste jag det här inlägget på telefonen i veckan. Idag hade vi föreläsning om smärta med en läkare på Spenshult och vad har han illustrerat sitt bildspel med om inte Frida Kahlos fantastiska bilder. Nu blir det till att se filmen med för något är det som är på gång. Kan inte säga att jag har någon åsikt eg. mera än min tro på mångfald och så lite etiketter så möjligt.

Men jag älsar dessa sammanträffande som ramlar över mig