13 januari 2013

Idegransrunan - en förklaring



Idegranen står för ålder och vishet, för generationer som kommer och går, för död och evighet. Runan handlar om våra förmödrar och förfäder och vår kontakt med dem. Hur vi bär dem i oss och gör dem eviga, liksom oss själva eviga genom detta byte av kroppar och blod men fasthållande av det som går genom generationer: kunskap och blodsarv - på gott och ont.

Denna runa kan hjälpa oss att nå mycket djupa lager av oss själva, sådan burna och återskapade i många generationer, såväl talanger som sår. Ofta hittar vi det svåra först, vår Skugga, där vi sökt gömma det vi inte vågar minnas. Kanske stöttes en en anmoder ut från gemeskapen då hon talade sanningar om folk de inte ville höra, kanske upprepade du detta som barn men tystades snart. Och Seendets talang gömdes och kvävdes i sin linda. Vem har bränts, torterats, frysts ut eller hånats i din släkt för sina unika drag? Och vilka märkvärdiga styrkor och kunskaper finns där för dig att finna om du vågar följa den tråden.

I idegransrunan finns segheten hos trädet - den det gjordes pilbågar av. Runans förmåga att rikta kraft symboliseras av den dödliga bågens smidighet och hårdhet. Av pilens rakhet och dess samspel med bågsträngen. Den som träffas av denna båges pil faller snabbt död ned. Något har förändrats. Den som jagar och den som jagats blir aldrig mer detsamma. Runan kan användas till stora förändringar, transformationer som inte går att

Genom denna runa står vi ansikte mot ansikte med vår dödlighet. I dödens skugga anar vi våra allra äldsta förmödrar, anar vi oss som del i en sorts evighet, ser vi stjärnorna som ger oss större och längre perspektiv.

Inga kommentarer: