1 januari 2013

Klipprunan - en förklaring



Bergen, klipporna, stenarna - våra allierade av mineralriket. I klippan, i stenen, i grottan lever de, våra allierade i mineralriket: trollen, jättarna, de äldsta, minnesbärarna. De ger oss vida tidsperspektiv, de lockar oss att söka djupare, förstå mer, att leta efter mysterierna. Det finns gott om fantastiska stenar som säljs till höga priser. Men kunskap bryr sig inte om värdsliga priser. Sök lika gärna mossbeklädda stenar i skogen, väldiga klippor, sträv granit att luta kinden mot, och inte minst, grottor att krypa in i, där vi kan resa i tiden. Klipprunan ber oss kliva rakt in i de stora mysterierna, de stora frågorna; att läsa de urgamla berättelserna som ligger gömda i stenen, i klippan, i berget, där den beslöjade kvinnan bor.

Klipprunan talar om att något avslöjas, eller är på väg att avslöjas. Det kan handla om vårt liv, saker som är annorlunda än vi trott att de varit. Det kan handla om fördjupade kunskaper om oss själva, vårt liv och vårt öde. Det kan handla om en blick in i de djupa mysterier som livet byggs kring. Vi kan ha god nytta av att kasta runor eller spela tärning. Den stora frågan är dock inte vilka utslag tärningen ger utan vem som styr dem: ingen, vår högre vilja, någon annans högre vilja? När vi sätter in runorna i det sammanhanget börjar det stora äventyret ...

Klipprunan handlar om ödet och ödets vändningar. Vi kan kalla det tur och otur. I viss kultur talar man om karma, om en rättvis utdelning - även i nya livstider - om vi handlat gott eller ont. Men dessa ödes vändningar är något mer direkt. Det är vad vi drar till oss, storslagna öden därför att visat mod och är rättrådighet, men också avundsjuka och dåliga andar genom vår okunskap eller arrogans. Det ödet bär till oss är inte bara resultatet av god eller ond vilja utan också av vår medvetenhet, kunskap och visdom.

Jag placerar klipprunan i svanskotan, vårt minne av en svanstid, gammal tid, trolltid. Eller, för dem som har dem kvar, i visdomständerna.
(fotot är från vägen upp på Machu Picchu - ett berg med många hemligheter och mycket kunskap)

Inga kommentarer: