31 december 2012

Klipprunan - bilder från en resa



I klippan, i stenen vilar de äldsta sagorna, berättelser från urtiden, de mycket gamla orden. Trollen kan höra dem (som rör sig långsamt) och jättarna, liksom alla som tillhör de äldsta folken.

Den beslöjade kvinnan bor i grottan, i klippan, i berget, och lyssnar på stenen runtom. Det händer att hon talar, lyfter slöjan från sin mun och avslöjar det hon hör och det hon ser. Men mest lyssnar hon inåt. Mest lyssnar hon på de stora berättelserna.

Den beslöjade kvinnan äger en runpåse, ur vilken alla runpåsar och spåstavar och tärningspåsar avlats. Hon skakar påsen, vänder den upp och ner och runorna faller, trä faller mot sten, ett ljud som inget annat: som snabba hästars hovslag, pilbågesträngar som släpps, musiksträngar som provas, tältpinnar som faller. Vissa runor faller nära varandra, vissa studsar åt kanten, vissa hamnar upp och ner och andra på sidan. Var och en har sin form, är en särskild kraftansamling. De avslöjar ödet lätt. För den som ser. Men att tolka kräver sitt.

Människan upptäcker spår i Väven. En särskild sorts fågel som dyker upp vart hon än är, ett ord ständigt återkommande i tidning och bok, någon ringer men lägger alltid på. Allt var inte som hon trott, alltför länge har hon suttit fast i sina egna tankespår. Mysteriet är större, ödet är större, förutbestämda tecken knackar på, knackar på ... dags att upptäcka mer än förrut.
 

Runor i oordning, tankar på drift


Det märks att jag varit både okoncentrerad på mitt skrivande här på bloggen och haft tankarna på alla möjliga håll. Ser nämligen att jag fortsatt med Idegransrunan efter Årsrunan istället för Klipprunan som det ska vara. Sen stannade allt av. I den världen.

I andra världar har det gått fort och hänt mycket. En bok är klar och ska snart publiceras - då ska jag annonsera stort här på bloggen. Kurser för sommaren är klara. Jobbet med socialt arbete och folkbildning har omstrukturerats och krävt sitt. Framför allt tror jag att det är jag själv som tagit mest kraft inför mig själv. Allt omvärderas och ses över, allt ska renas och läggas på palts. Nya livsprojekt och nya äventyr öppnar upp sig.

Men vissa ordningar finns det ändå att luta sig på. Som runornas plats i raden. Så det ska bli roligt att återgå till att skriva om dessa magiska tecken. Jag börjar med att sätta dem i rätt ordning. Snart kommer inlägg om Klipprunan och sen får jag helt enkelt publicera texten om Idegransrunan igen och fortsätter vi med rundansen.

 

7 december 2012

Nyförslöst


Kreativitet är livets drivkraft. Stolt som en nyförlöst morsa sitter jag här och känner glädjen pulsera genom mig. Allt arbete var värt besväret. Nu går snart min bok till tryck och jag får ge mig in på nya kreativa spår. Det nya året kan snart börja.

14 oktober 2012

Årsrunan - en förklaring

Årshjulet snurrar sakta. Det som påverkas av Årsrunans inflytande växer inte snabbt, men stadigt och starkt. Om än ofta associerad med växande innefattar runan hela rytmen från det som planteras till det som växer, förmultnar, dör och vilar. I de två identiska vinklarna ser vi Rytmen, i ständig rörelse runt varandra.

Runan ger positiv stabilitet och stadigt växande till alla stora livsprojekt - att  hålla samman och nära en familj, att bygga upp en trädgård och starta ditt livs företag. Måla runan på din dörr, eller på ditt köksbord för den trygga glädjen och för att alltid ha mat på bordet. Bygg runan av stenar i trädgården, eller på en kruka där du arbetar med växtmagi för rikedom.

Lär av Freja och vila i hennes famn. Freja håller varje frö, varje ägg, varje möjlighet och vet när det är dags att ge det en plats i livscykeln. Det frö som blir mat är lika heligt som det som blir en ny blomma, det ägg som blöder ut är lika heligt och friskt som det som tar fäste och förvandlar sig till ett embryo, till ett barn. Freja övervakar alla delar av Skapelsen och vet när det är dags för alla dess faser. Den som släpper saker i rätt tid behöver inte vara rädd för förlust, lika lite som bladen är rädda då de faller till marken på hösten. Med Frejas känsla för rytm känns det som om vi ständigt växer. Vilket vi också gör.

Placera Årsrunan i navelchakrat - låt den snurra långsamt och ge dig förmågan att njuta av frukten av ditt arbete, liksom tryggheten att veta att du har det som krävs för att skaffa det du behöver för din överlevnad, att universum kommer ge dig den näring du behöver och att du kan ge den vidare till dem som beroende av dig.

(Foto: Peter Hallin, modell: Sofia Axelsson)

Kom med oss och välkomna Drömtiden och Haggan - endagarskurs den 27:e oktober i Skåne

 
27:e oktober Fullmåne och Förmödratid
Vi förbereder oss för den mörka årstiden genom att närma oss det undermedvetna, Haggan och den stora Drömmen. Vi gör oss av med det vi inte längre behöver, arbetar med den öppna elden, gör en resa tillbaka i tiden, öppnar sinnet för våra förmödrar och förfäder. Dagen innehåller också skapandet av  Rönnbärspengtagram för skydd och magi samt en häxlig giveaway.

Plats: Höör/Hörby området.
Tid: 10oo - 19oo
Kostnad: 650. I priset ingår en rejäl lunch och fika.
Med: Sofia Axelsson och Linda Braekhus.

Kontakt: Här kan Du anmäla ditt intresse eller ställa frågor om Du undrar något.
haxoriskogen@yahoo.se Betalning till vårt konto hos Nordea internetbank, konto nr: 3028 24 24660 . Vid inbetalning, glöm inte att ange ditt namn, så vi ser vem pengarna kommer ifrån. En vecka innan utsatt datum är sista anmälningsdag.
Plats och andra instruktioner kommer per mail efter anmälan.

Väl mött och kanske vi syns under fullmånen

 (Foto: Peter Hallin, modell: Sofia Axelsson)

1 september 2012

Årsrunan - bilder från en resa


Årshjulet snurrar - väldigt, långsamt, ostoppbart, . Vinter blir vår, vår blir sommar, sommar blir höst; högtider löser av varandra: Alvablot, Jul, Ljuslågefest, VårFrudagen ... Gudarna stiger fram och sjunker tillbaka: Skade, Oden, Saga, Idun, Freja, Ran, Frej, Nornorna, Hel, den väldiga kosmiska kon ... ljuset, mörkret, skymningen, gryningen, igen, igen och igen.

Freja blåser frön över marken, de flyger i olika riktningar och landar där de landar. Freja skrattar åt sin syster Sunna som värmer jorden, blinkar konspiratoriskt åt småfolket som arbetar för att fukta, söva, väcka och beskydda. Freja begraver fröna i sin famn och håller dem nära genom vintern - håller alla varelser nära med sina skyddande händer och viskar till alla som lyssnar,
- våren kommer, våren kommer, våren kommer när tid är.

Eken är väldig och hem för många varelser. När hösten kommer dignar grenarna av dess frukter, som blir mat och näring till tusentals. Ett ekollon faller från den stora eken, blir bortburet, tappat och rullar ner i en mossklädd skreva. Här finns fukt och mylla. Dagarna går, det regnar och sen skiner solen. Ekollonet gonar sig i fukt och värme, slår rot och låter en fin stjälk leta sig upp. Åren går och den unga plantan växer, barken hårdnar, grenarna blir fler. Flera hundra år går och det unga trädet är nu en jätte, lika vis och väldig som sin anfader: en plats att hitta skugga, en plats att finna näring och en plats för rikedom.

Den unga människan har arbetat hårt och finner sig plötsligt se sig om i köket där hon befinner sig. För lönen hon tjänat har hon köpt mat som hon nu packar upp på bordet. Bordet som hon tidigare sandpapprat och oljat så att ytan glänser i solljuset. Där står också plantan hon för flera år sedan fick som skott, som hon planterat om, gett näring och vattnat, tills den nu växt sig stor och blommande. Det är inga världsomstörtande resultat hon ser, men det är lön för mödan, resultatet av det egna praktiska arbetet och av ett generöst universum. Och den unga människan översköljs av en ovan stolthet.
- Jag har gjort det här, tänker hon, och världen har gett mig förutsättningarna.


31 augusti 2012

Höstens endagskurser under fullmånens sken

Höstens heldagar med häxorna i skogen - fira livscykeln tillsammans med oss  - Sofia och Linda - och lär dig mer om häxkonstens ädla utövande.

29:e september Fullmåne- och Skördetid
Vi ser närmare på livets kretslopp och vad det innebär att skörda det vi sått, att se sambandet mellan hur vi agerar och vad vi får. Vi gör tacksamhetsceremonier och tittar djupare på våra ödestrådar samt gör trollstavar för att bättre kunna styra effekterna av våra tankar och handlingar.
Häxorna i skogen bjuder på vegetarisk mat och fika. Som vanligt bjuds det också på kraftsånger och berättelser.

27:e oktober Fullmåne och Förmödratid
Vi förbereder oss för den mörka årstiden genom att närma oss det undermedvetna, Haggan och den stora Drömmen. Vi gör oss av med det vi inte längre behöver, arbetar med den öppna elden, gör en resa tillbaka i tiden, öppnar sinnet för våra förmödrar och förfäder. Dagen innehåller också skapandet av  Rönnbärspengtagram för skydd och magi samt en häxlig giveaway.

För båda dagarna gäller:
Tid: 10oo - 19oo
Plats: Höör/Hörby området.
Tid: 10oo - 19oo
Kostnad: 650. I priset ingår en rejäl lunch och fika.
Kontakt: Här kan Du anmäla ditt intresse eller ställa frågor om Du undrar något.
haxoriskogen@yahoo.se Betalning till vårt konto hos Nordea internetbank, konto nr: 3028 24 24660 . Vid inbetalning, glöm inte att ange ditt namn, så vi ser vem pengarna kommer ifrån. En vecka innan utsatt datum är sista anmälningsdag.
Plats och andra instruktioner kommer per mail efter anmälan.

Väl mött och kanske vi syns under fullmånen

12 augusti 2012

Isrunan - en förklaring

Allt saktar ner. Fryser. Förfryser. Där Isrunan regerar avstannar all aktivitet - i kropp, tanke, själ och hjärta. Allt går trögt. Även omgivningen verkar ha stannat till. Energin finns någon annanstans och saker försenas, löften infrias inte, möten ställs in. Var inte för hård vare sig mot dig själv eller din omgivning när detta inträffar. Det finns troligtvis något du har missat, en ledtråd som gått dig förbi. När tiden fryser är det lättare att se.

Det kan handla om saker som går långt tillbaka i tiden. Mumier från släkten sedan länge glömda som nu gör sig påminda. De är lätta att se om du bara tittar åt rätt håll. Men att gräva fram dem kräver oerhörd omsorg, tid och tålamod; en kniv som slinter och tusenårsgammal information kan förstöras.

Isrunans kraft är väldig - där istursarna gick fram förändrades hela landskapet - men den tar tid att verka. Det är inte heller mycket vi kan göra under tiden som denna runa influerar vårt liv - annat än att vänta och vara mycket, mycket uppmärksamma. Vänta ut värmen och rörelsen som alltid kommer tillbaka. Under tiden gör vi gott i att minnas att isrunan är basen för alla andra runor. Här finns de allra äldsta berättelserna bevarade. Ofta med ett språk långt ifrån det vi är vana vid. Istursarnas sång kräver rena hörselgångar för att förstås.

Skade varandes vinterns gudinna har det bästa av  förutsättningar att bära och kanalisera runans kraft. Vi kan lära av henne. Hon är en jaktgudinna, en av de gamla mångudinnorna som bryr sig föga om värme, eller utbyte och bekräftelse från sitt eget släkte. I vardagen innebär det att mänskliga interaktioner inte har mycket att ge just nu. Det som finns att hämta finns någon helt annanstans, i rena Natur-liga former som vidder, stenar, is och vind. De kalla elementen renar, informerar och transformerar. De kräver fokus. Se på Skade som skidar över vita vidder, som jagar ensam i såväl sol som månljus. Jakten kan verka spännande, men till största del består den av att vara stilla och vänta på att bytet. Den som springer efter ett byte får sällan något gott att äta. Runan kräver också att vi klarar av känslan av att vara små och meningslösa i det stora hela. Även detta kan Skade lära oss, hon är en drottning som förstår sin plats i tillvaron. Vi är inte meningslösa - men inte särskilt stora heller - . Det finns en frihet att vinna här om vi kan lägga rädslan och egot åt sidan.

Isrunans kalla information finns tillgänglig. Var bara stilla och vänta. Sen höjer du bågen i det kalla månljuset och andas djupa andetag. Och när pilen släpper taget hörs inget annat än dess flykt genom luften. Du, pilen och bytet är ett. Du kan inte missa.

Jag placerar Isrunan inuti koppens benpipor. De vita benen är vår kropps hårdaste essens. Det som finns kvar och kan studeras av arkeologer långt efter att kroppens mjuka delar förmultnat. Jag låter isrunan vistas i varje benpipa i hela kroppen på en gång, eller så placerar jag en runa i var lårpipa. För att uppmärksamma de pelare vi står på, liksom isrunan är pelare för alla andra runor.

28 juli 2012

Isrunan - bilder från en resa


Landskapet har förändrat sig. Istursarna rör sig långsamt över marken och fryser allt till is. Här finns ingen plats att leva, ingen grönska och ingen mat. Bara is och snö så långt ögat når. Och när istursarna efter tusentals år drar sig tillbaka har själva landmassas modellerats och förändrats. Stora stenblock har burits i tursarnas famn, jord har plattats och åsar höjts. Själva landet har förändrats i isrunans tid.

Skadi skidar över gnistrande nejder. Bågen på ryggen, målet i blicken. Byte finns även i de kallaste av landsskap. Man måste bara veta vart man ska söka. Och ta sig fram som Skadi; tyst, tyst, med bara en enda tanke: hur underbart det är att röra sig i jakten med milsvida slätter runtomkring.

I isen fryses ögonblick. Femtusen år gamla mumier, bladet fortfarande grönt i bitande kyla, leksaken som glömdes i snön. Frusna bilder kan granskas länge. Undersökas, ses från alla vinklar. Men de lever inte. De är bara en bild av liv som var, ekot av en annan tid.

Den unga människan börjar förstå vad som är viktigt. Hon böjer sig över sina insikter och delar dem inte med någon. Låter dem vaggas i hennes kalla famn. Letar ledtrådar - efter nått som lever. Under tiden vakar hon över frusna bilder och frostbitna minnen.

(Foton från trädgården en kall vinter)

24 juli 2012

Häxan och Väven kurs 17 - 19 augusti

Den 17 - 19 augusti håller jag och Linda kursen Häxan och Väven i Skåne utanför Hörby.

Häxkonsten är en egenartad väg till självkännedom: mångdimensionell och anarkistisk lyder Häxan under inga andra lagar än naturens. Under denna helg kommer vi att arbeta med Häxans arketyp så som hon visar sig när hon är Haggan och den inre viskvinnan. Det handlar om att släppa taget, skåda inåt och hitta kraften i livmodern. Att våga se livsVäven som den är och ta ansvar för sitt eget vävande. Att dricka ur Urds brunn, bli vis på gammalt vis och möta Nornorna.
Vi kommer att:

Skapa en ceremoni för att hela våra blodsband vid vacker källa
Skåda i Urds brunn
Göra en inre resa och möta Nornorna
Nosa på spådomskonsten i speglar, vatten, pendlar, tarot och runor
Ladda på energier genom kontakt med våra långsamma allierade: stenar och rötter
Börja se och förstå symboler och sammanhang i livet
Närma oss spiralens symbolik
Våga en utesittning i natten
Söka meningsbärande saker i skogen att använda när vi tillverkar skallror
Göra varsitt oumbärligt redskap – en skallra

Kursen pågår från fredag 17:e augusti 13:00 till söndag 19:e augusti  kl.16:00.
Anmälan: senast 10 augusti, 500:- i anmälningsavgift.
Betalning till vårt konto hos Nordea internetbank, konto nr: 3028 24 24660 .
Vid inbetalning glöm inte att ange ditt namn så vi ser vem pengarna kommer ifrån.


Hör av dig för att anmäla intresse eller ställa frågor om Du undrar något
på någon av följande adresser: haxoriskogen@yahoo.se eller till sofia@sofiaaxelsson.se

The norns av Mademoiselle

29 juni 2012

Häxan och Alvrike - i början på augusti nytt kurstillfälle

Följ med mig och Linda till:

kursen Häxan och Alvrike 3-5 augusti
En häxa begränsar sig inte till att kommunicera med andra människor, hon kommunicerar med allt som lever. Och eftersom allt lever och är besjälat kommunicerar hon med hela Väven. Under denna helg arbetar vi med att vi öppna hjärtat och se bortom vår begränsande tanke för att kunna tala med träd, fåglar, stenar och alla naturens väsen. Vi tar klivet in i Alvrike, lär känna alverna och deras drottning Freja.

Vi kommer att:
Hälsa solen och göra morgonceremoni
Lära oss ceremoni för nystart
Lyssna på träden och låt dem berätta sin saga
Möta skogens väsen
Närma oss Freja – vanadrottningen
Arbeta med att ge och ta emot gåvor från skogen
Resa med trumman och möta en vän från Alvrike
Ge och ta emot healing i stenring
Höra sagor vid elden på kvällen
Söka små fina gåvor i skogen att använda i våra amuletter
Göra en amulett för att öppna hjärtat och kommunikationen med Väven

Ingenstans är naturligare att vara än mitt i naturen. Vi arbetar, äter och sover under bar himmel, eller i vindskydd om vädret kräver. Helgerna är fullpackade med häxtrix ceremonier, transresor, sagor och allehanda knåp. Sofia kommer att sjunga sina kraftsånger och Linda laga sin goda, magiska mat med ingredienser från häxans trädgård.
Praktiska detaljer:
Tider: Fredag den 3:e kl.13:00 till söndag den 5:e kl.16:00
Plats: Vi kommer att hålla till i skogarna mellan Höör och Hörby.
Kostnad: 1500: - av vilket 500: - erläggs i anmälningsavgift. I priset ingår alla måltider. Betalning till vårt konto hos Nordea internetbank, konto nr: 3028 24 24660 . Vid inbetalning, glöm inte att ange ditt namn, så vi ser vem pengarna kommer ifrån.
Sista anmälningsdag är 27:e juli.
Utrustning: Viss utrustning finns att låna. Mer information fås i mejl efter intresseanmälan.
Kontakt: Här kan Du anmäla ditt intresse eller ställa frågor om Du undrar något.
Närmre information om alla detaljer får Du via mejl när Du hört av dig.
och Sofia på denna blogg.

Sista helgkursen för sommaren är Häxan och Väven 17 - 19 augusti, samma tider och i samma område.

Häxan, Väven och Näckrosen

Jag har inte skrivit om förra helgens kurs Häxan och Väven. Men komboledare Linda   har uttryckt det så bra på sin blogg.

Jag låter hennes ord tala för oss båda.

Så väl passar Lindas koppling till näckrosen. Inte bara för att vi badade som sjörån bland näckrosor på kalenderns Midsommarafton, utan även därför att näckrosen är en sån fantastiskt symbol för själ, utveckling, kraft och kunskap. Som nordens lotus visar den oss vägen. Allt måste få vara med: från gyttjan, djupen, jorden och sjöns botten skapas förutsättningar till de vackraste blommor. Som det undermedvetna och medvetna, som chakran, som de olika delarna i energikroppen, som vårt sätt att lära, förstå och göra guld av våra sår och misslyckanden.


(Bild - The frog princess från deviant art)

Nödrunan - en förklaring

Vissa saker måste en människa gå igenom. Alla föds till jorden genom en trång, mänsklig port; tvingas ut från tempererad symbios till egna andetag. Alla måste dö en gång; lämna kroppen vi känner så väl för något annat som vi inte vet. Det är skrämmande men nödvändigt. Nödrunan handlar om att möta ödet sådant det är, om nöd och nödvändighet. Runan är starkt sammanbunden med Nornorna. Det tre nornorna sitter vid Yggdrasils rot, skådar i Urds brunn och ristar runor. En vet allt som varit, en vad som är i vardande, en vad som är nödvändigt. De är med oss vid födsel och död liksom alla transformationer och alla vägskäl däremellan.

Ödet är ödet och även de största av gudar måste böja sig för ödesgudinnorna. Och ändå. Ändå kan även den minsta själ rista en runa och ändra sitt öde. Om hjärtat sitter på rätt ställe och om vi ser och förstår tillräckligt mycket. Om vi kan skåda djupt och förstå vad som krävs. Det är Nödrunans paradox. Ofta måste vi sitta fast rejält i nätet och stirra och stirra på en situation tills trådarnas konstellationer plötsligt uppenbarar sig. I samma ögonblick släpper de taget. Det är Nödrunans energi komprimerad.

Nödrunan hjälper oss att se vilka vävar som är sanna och vilka som är falska. Samhällets indoktrinering är mäktig - när byns sociala kontroll försvann tog sig reklam, vinstintressen och privilegierad gruppers särintressen en stor roll i att skapa världsbilder som gynnar dem. Men vi väver tillsammans också sunda vävar, fyllda med trygghet, kärlek och hopp. Vävar där vi fungerar i balans med Naturen - vår egen och allt annat. Vi kan också väva sådant som är originellt och fullt av frisk luft. Om vi har modet som krävs.

Rita nödrunan i mitten på alla dina amuletter - den binder allt samman. Skåda i stjärnorna - se vidare, längre, högre och djupare. Stirra i Urds brunn tills du förstår. Att allt är vad det är, men Nornorna ser längre och vet mer. Att allt också kan förändras. Och nödvändigheten till trots är valen många och friheten storslagen.

Jag placerar runan inne i ryggkotorna - där nervtrådarna går och stjärnorna bor -. I vilken ryggkota beror på vilken nivå du vill agera från. För detta är en av Nornornas starkaste råd: världen är vad den är, men du upplever den på helt olika sätt - du är i helt olika världar - beroende på din egen utgångspunkt. Utifrån den plats du agerar kommer du sedan också att förändra världen, och ödet, för dig själv och kanske andra.

(foto - Onsvalakällan i Skåne, vita prickar är än så länge okända varelser för fotografen)

25 juni 2012

Nödrunan - bilder från en resa


Nöden står för dörren. Ingen kommer ut. Nornan har stängt porten. Friheten har tagit slut.

Hon går på en väv. Vävens trådar tvingar henne åt ett håll. Men hon vill inte gå på den tråden utan kastar sig åt andra håll, där hon fastnar i klistrig väv. Hon sliter sig loss, sitter stilla, surar. Tills hon ser på tråden igen. Det är kanske inte den bredaste och starkaste tråden, men den skimrar med ett alldeles eget ljus. Ett alldeles särskilt ljus.

Nornorna tre står med huvudena tätt tillsammans. Grå figurer med svepande sjalar. De mumlar, ristar runor och ser. Många systrar har de, en för varje människa. De är där vid en människas Födsel och vid en människas Död, och vid alla födslar och dödsögonblick däremellan.Vid varje vägskäl, varje port och varje val. De mumlar, rista runor och ser.

Den gamla kvinnan sitter i tornrummet och spinner. Hon väntar på Törnrosa, eller vem som helst som kommer och sticker sig på sländan för att sova i hundra år. Kvinnan kan vänta, hon har gott om tid, drottningar kommer och går, prinsessor växer upp, rosensnår kan växa och förmultna. Den gamla är vaken och väntar. Under tiden hon väntar så spinner hon,

Den unge vuxna sitter stilla på stolskanten. Kan inte förmå sig att packa upp matvarorna, än mindre tända spisens gaslåga. Att längta till ett eget liv är en sak. Att möta den bistra, karga vardagen med alla dess småttiga krav en annan. Att vara ensam; ensam ansvarig för så många, många små och stora ting.


7 juni 2012

Häxan och Väven - nästa kurstillfälle 22 - 24 juni



Nu är det snart tid för kursen "Häxan och väven" den 22-24 juni. Sista datum för anmälan är den 15 juni.  
  
Betalning till vårt konto hos Nordea internetbank, konto nr: 3028 24 24660 .
Vid inbetalning, glöm inte att ange ditt namn, så vi ser vem pengarna kommer ifrån.

Hör av dig för att anmäla intresse eller ställa frågor om Du undrar något 
till: haxoriskogen@yahoo.se eller till sofia@sofiaaxelsson.se

13 maj 2012

Hagelrunan - en förklaring


Plötsligt täcks allt av en grå hinna. Det vi njöt av så mycket igår har ingen lockelse idag. Fortsätter vi ändå verkar ingenting riktigt fungera; vi glömmer till synes viktiga ting, tappar bort saker, svänger åt fel håll på väg till mötet. Det är Hagelrunan som gjort entré. Hel som ropar från sitt mörka hem att det är dags att stanna upp.

Så gör det. Stanna upp och minns vad som är viktigt. Ta bort istället för att lägga till. Hitta grundmönstret, för det finns där. Hagelrunan kan hjälpa oss att finna det som är bortom, det vi har glömt, det som vi lovade flera livstider sen. Det sägs att i Hagelrunan finns mönstret för alla de nio världarna. Det innebär att detta mönster även finns inom dig själv, för varje människa är en liten reflektion av universum. Allt vi behöver, hela vår potential, alla krafter och all visdom finns skriven i vår kropp, i vårt DNA.

Det här är Hels runa, Haggans runa, Visdomen hos den gamla. Hon som varit med så länge att hon inte dras med i vardagens hymmel och dymmel, utan sitter still och väntar tills det som är av vikt uppenbarar sig igen. Hon påminner oss om att vi också behöver natten, tystnaden, stillheten och vilan.

Men klarar du inte att bara vara så kan du alltid städa ut, rensa bort och bränna upp. Det är en enda aktivitet som riktigt sammanfaller väl med denna runa. Rensa i rabatten, städa ur den där lådan, bränn gamla papper som du inte behöver längre.

Jag placerar Hagelrunan i tredje ögat, i det andra seendet, både mellan ögonbrynen och på baksidan av huvudet. Där kan hon hjälpa oss att se allt vi varit och allt vi kan bli. Att se Hela vår potential. Vi vilar i vetskapen att vi har allt vi behöver inom oss. För finner du inte vila i dig själv, finner du den inte heller någon annanstans.

Hagelrunan - bilder från en resa


Hagelstormen slår mot hög som låg lika. Smådjur gömmer sig i hålor under det att växter och blad slits i bitar. Korna råmar och trängs oroligt under vindskyddet. Människor rusar inomhus. Ta skydd, ta skydd! Är gudarna vreda? Vem har glömt att blota? Håller taket från himmelsisen?

Häxan bränner en brasa på gården. Lågorna flammar högt i natten och hon slänger in andra brännbara ting bland kottar och grenar: kvitton, brev, räkningar, minneslistor. "Nu var det gjort", mumlar häxan och skickar in ännu en bunte med gamla papper i elden. "Och det, och det, och det också" muttrar hon och fortsätter mata elden. Också små tygbitar slängs i. "Passar in längre", mumlar häxan. Och träbitar med runor på. "Nu är det slut med det", sjunger hon. Lättare och lättare rör hon sig runt elden och sjunger allt högre. "Bränna rent och bränna bort, bränna rent och bränna bort".

I grottan sitter viskvinnan stilla. Utanför rör det sig mycket fort. Vindarna blåser hårt och alla verkar skrika åt varandra. Så kvinnan väntar. Är tyst. Vilar i mörkret. Väntar tills tiden är den rätta att kliva fram igen. I tystnaden finner hon mönstren och axeln som allt snurrar kring.

I den unga tonåringen föds en stor längtan. Världen har tappa sin glans och tonåringen vänder sig inåt - vill ha något annat, något nytt, något som är sant och kanske kan delas med en annan. Vad eller vem vet inte tonåringen än, bara att det finns där och väntar.
 

11 maj 2012

Häxan och Alvrike - sommarens första kurstillfälle

För alla er fina som är intresserade av att delta i någon av de sommarkurser som jag skrivit om innan så kommer här en liten uppdatering.

För det första kurstillfället fredag 1 Juni kl.13:00 till söndag 3 juni kl.16:00 Häxan och Alvrike gäller följande:

Anmälan: senast 18:e maj, 500:- i anmälningsavgift. 

Betalning till vårt konto hos Nordea internetbank, konto nr: 3028 24 24660 .
Vid inbetalning glöm inte att ange ditt namn så vi ser vem pengarna kommer ifrån.

För de tre övriga kurstillfällena gäller att vi behöver ha din anmälan senast 14 dagar innan kursstart.

Hör av dig för att anmäla intresse eller ställa frågor om Du undrar något 
på någon av följande adresser: haxoriskogen@yahoo.se eller till sofia@sofiaaxelsson.se

29 april 2012

Glädjerunan - en förklaring

Glädjerunan är sinnenas runa. Det är genom våra kroppar vi upptäcker och njuter av världen. Ju mer vi ger efter för doft, smak, känsel, hörsel och syn, desto djupare kan vi uppleva oss själva och vår omvärld. Sexualiteten finns här, men än mer sensualismen, att leva genom känsliga sinnen. Till de fem sinnenas kopplas också det sjätte, det fördjupande sinnet där vi upplever inte bara första nivån av det materiella utan även de nivåer där våra släktingar de Gamla folken bor.

När jag sejdade intensivt för första gången i mitt liv för ett antal år sedan, fick både jag och mina sejdsystrar återkommande förmaningar från dem som bodde i skog och mark som handlade just om sinnena. "Upplev, upplev, upplev", ropade skogsrå och vättar samma, "Använd alla smaklökar, borra näsan djupt i doftande blad, känn det lena med hela er hud ...". Det återkom oberoende vem som var völva och kanal. Kanske för att vi knyter banden med våra bröder och systrar som bor i markerna genom våra kroppar. Och de längtar lika mycket efter oss som vi längtar efter dem. Därför ber de oss att borra ner oss i mossan och tugga på spröda löv tills lyckan sprutar ut ur öronen. Därifrån är det lättare att mötas.

Glädje och sinnlig njutning kan tyckas vara en egocentrisk upplevelse. Men inget kan vara mer fel. Den som verkligen upplever världen på ovanstående sätt öppnar också upp för omvärldens välmående. Genom sinnena förstår vi att vi är en del av allt annat, att allt omkring oss bara är energikroppar i olika densitet, sammanfogade med vår egen. Att skada omvärlden skulle vara att skada oss själva, vi vill att alla ska få uppleva världen på det sätt vi gör, för vi förstår att rovdriften på naturen skulle ta slut i samma andetag som människan som kollektiv har tillgång till sinnlighet. Den som får skälvningar av njutning genom att äta ett äpple behöver knappast shoppa sig lycklig.

Glädjerunan öppnar porten till ett skamlöst njutningsfullt leverne. Det är svårt att veta vart Glädjerunan ska placeras i kroppen. Den hör hemma både i sakralchakrat, hjärtchakrat och kronchakrat. Kanske ska den placeras på alla dessa platser och med kraften av tre hjälpa dig stiga in i den sinnliga världen. Där möter du alla möjliga varelser och vet att du är intensivt bunden till världen med de mest ljuvliga av bojjor.

27 april 2012

Hoppsan

Jag lekte runt lite med bloggers nya mallar i all hast en kväll, och plötsligt hade jag ändrat inställningarna och tappat bort min gamla bakgrund och header. Trött på fixande i allmänhet och datorer i synnerhet orkade jag inte lösa det på stört, utan lät det helt enkelt vara.
Sen har jag roat mig med att kolla på inlägg i Mosaikform och annan form och formerat en bild i mitt huvud av vad jag skrivit under åren. För plötsligt blev det mycket översiktligt. Och se, det har varit ganska roligt. Jag ser vad jag inte har behov av längre och vad jag bör fördjupa. Både här och i längre texter.
Så hoppsan blev något bra. Nu ska jag strax försöka återställa bloggens utseende till något som liknar den ursprungliga formen.Så fort jag orkar med fix i allmänhet och datorer i synnerhet.

18 april 2012

Kurser i sommar! Häxan och Väven - Häxan och Alvrike

Häxan och Väven (22-24 juni eller 17-19 augusti)

Häxkonsten är en egenartad väg till självkännedom: mångdimensionell och anarkistisk lyder Häxan under inga andra lagar än naturens. Under denna helg kommer vi att arbeta med Häxans arketyp så som hon visar sig när hon är Haggan och den inre viskvinnan. Det handlar om att släppa taget, skåda inåt och hitta kraften i livmodern. Att våga se livsVäven som den är och ta ansvar för sitt eget vävande. Att dricka ur Urds brunn, bli vis på gammalt vis och möta Nornorna.

Vi kommer att:

Skapa en ceremoni för att hela våra blodsband vid vacker källa

Skåda i Urds brunn

Göra en inre resa och möta Nornorna

Nosa på spådomskonsten i speglar, vatten, pendlar, tarot och runor

Ladda på energier genom kontakt med våra långsamma allierade: stenar och rötter

Börja se och förstå symboler och sammanhang i livet

Närma oss spiralens symbolik

Våga en utesittning i natten

Söka meningsbärande saker i skogen att använda när vi tillverkar skallror

Göra varsitt oumbärligt redskap – en skallra

Denna helg passar bra att kombinera med den ljusare kurshelgen Häxan och Alvrike.


Häxan och Alvrike (1-3 juni eller 3-5 augusti)

En häxa begränsar sig inte till att kommunicera med andra människor, hon kommunicerar med allt som lever. Och eftersom allt lever och är besjälat kommunicerar hon med hela Väven. Under denna helg arbetar vi med att vi öppna hjärtat och se bortom vår begränsande tanke för att kunna tala med träd, fåglar, stenar och alla naturens väsen. Vi tar klivet in i Alvrike, lär känna alverna och deras drottning Freja.

Vi kommer att:

Hälsa solen och göra morgonceremoni

Lära oss ceremoni för nystart

Lyssna på träden och låt dem berätta sin saga

Möta skogens väsen

Närma oss Freja – vanadrottningen

Arbeta med att ge och ta emot gåvor från skogen

Resa med trumman och möta en vän från Alvrike

Ge och ta emot healing i stenring

Höra sagor vid elden på kvällen

Söka små fina gåvor i skogen att använda i våra amuletter

Göra en amulett för att öppna hjärtat och kommunikationen med Väven

Denna helg passar bra att kombinera med den mörkare kurshelgen Häxan och Väven.

Ingenstans är naturligare att vara än mitt i naturen. Vi arbetar, äter och sover under bar himmel, eller vindskydd om vädret kräver. Helgerna är fullpackade med häxtrix ceremonier, transresor, sagor och allehanda knåp. Sofia kommer att sjunga sina kraftsånger och Linda laga sin goda, magiska mat med ingredienser från häxans trädgård.

Praktiska detaljer:

Tider: Alla kurstillfällen varar fredag kl.13:00 till söndag kl.16:00

Plats: Vi kommer att hålla till i skogarna mellan Höör och Hörby.

Kostnad: 1500: - av vilket 500: - erläggs i anmälningsavgift. I priset ingår alla måltider.

Utrustning: Viss utrustning finns att låna. Mer information fås i mejl efter intresseanmälan.

Kontakt: Här kan Du anmäla ditt intresse eller ställa frågor om Du undrar något.

haxoriskogen@yahoo.se eller till sofia@sofiaaxelsson.se

Närmre information om alla detaljer får Du via mejl när Du hört av dig.

Vem är vi? Linda http://haxanshus-linda.blogspot.com/

Sofia http://hexdansen.blogspot.com/